Frågor om ledarhundar

Blandras som ledarhund?

2009-06-29 13:55 #0 av: AnneN

Eftersom jag själv driver Blandrashundar iFokus så måste jag ställa denna fråga.

Kan man utbilda blandrashundar till ledarhundar? Att det är vanligast med labradorer och schäfrar vet jag, men är det någon som vet om det finns någon blandras som genomgått utbildningen?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-06-30 12:10 #1 av: Kanin-Fiia

Vet inte säkert men varför skulle de inte kunna bli ledarhundar? ;) jag tror de funkar utmärkt. :)

Anmäl
2009-06-30 14:00 #2 av: Margareta

Det finns nog en tradition bakom avel och uppfödning av ledarhundar och övriga tjänstehundar som innebär att ingen har testat.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-06-30 14:58 #3 av: MatsLundstrom

De hundar som jag känner till och som används i Sverge är Labradorer, Golden, Schäfer och stor Kungspudel. Schabradorer är också nått som jag hört att det skulle gå att träna men jag har inte hört att SRF köpt in några sådana Ledarhundar. 
Det skulle säkert gå använda andra hundar. Det som styr urvalet är inte vad hundarna skulle kunna klara av sett i träningssynpunkt utan det är hur lätt hunden kan vara i viloläge dagtid. En Ledarhund måste klara 4-6 timmar i vila. Jag har min hund på jobbet och det skulle inte funka om jag måste springa ut var tredje timme med hunden.

/Mats

Anmäl
2009-06-30 15:26 #4 av: Leffe

Det sista är inte något jag tänkt på. Det jag tänker på är hur duktiga de är i sitt arbete

Anmäl
2009-07-01 14:37 #5 av: MatsLundstrom

När ledarhundar tränas så är det viktigt att de lätt kan komma i viloläge. Tex stå i en kö och vänta, då kan inte hunden springa omkring utan ska ligga still vid min sida.  

/Mats

Anmäl
2009-07-01 19:32 #6 av: Leffe

Funderar på detta med blandrashundar. Kan det vara så att dessa kanske inte används för att man kanske inte vet släktlinjerna bakåt?

Anmäl
2009-07-01 22:02 #7 av: AnneN

#6 det kan mycket väl vara så, men jag tror snarare det är så att de hundskolorna som utbildar hundarna är så passa inrutade eller vad man ska kalla det, vana att ta hundar från vissa uppfödare eller något sådant så de av rena bekvämlighetskäl väljer att fortsätta med samma sorts hundar istället för att släppa in lite fler olika och se mer till individen än rasen.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-01 23:03 #8 av: Leffe

#7 Det ligger nog mycket i det du skriver

Anmäl
2009-07-02 12:11 #9 av: MatsLundstrom

#7
Jag tror inte det är en tradition eller slapphet att Schäfer är bäst.
Orsaken är vilka hundar som klarar "slutprovet". Detta styr val av hundraser och det är kostnaden att träna upp en ledarhund som avgör. Det tar ca 8 månader att få fram en färdigtränad ledarhund och då ska den ta sig genom SRF´s slutprov innan den blir godkänd. Tar det för lång tid är det inte lönsamt att använda den rasen, slutpriset blir för högt.

Min Cedric är inköpt från Tjeckien allt för att spara pengar.

SRF har en mycket god kunskap om vilka hundar som passar som ledarhundar. Jag ska försöka få fram dessa uppgifter av SRF.

/Mats

Anmäl
2009-07-03 12:21 #10 av: Karro

Intressant!

Anmäl
2009-07-03 19:52 #11 av: MatsLundstrom

"Labradudel", är en blandning av Labrador och Pudel.
De flesta använder Labrador och det är den i särklass lämpligaste rasen för de flesta förare. Labradoren är arbetsvillig och ställer inte alltför höga krav på motion jämfört med en Schäfer.

Är man allergisk kan man behöva en Pudel.

/Mats

Anmäl
2010-01-06 15:19 #12 av: Bullan

En till orsak till att blandraser inte används är att det finns dåligt med hälsodeklarationer om föräldradjur m.m. ärftliga sjukdomar osv.

En hund som i slutändan kommer kosta drygt 300.000kronor, så måste det finnas hyfsade garantier på att den inte kommer utveckla ögonsjukdomar, höftledsfel, armbågsfel m.m. och som är väl dokumenterade i de avelsbaser man köper in ledarhundsmaterial från. Hunden ska förhoppningsvis vara frisk och sund i ca 7-10 år hos sin förare och inte ha egna begränsningar i sin kropp som gör att den inte klarar av att utföra ledarhundsjobbet.

Blandrasen i sej, behöver inte alls vara en sämre hund till ledarhund, men det är inte ekonomiskt försvarbart att utbilda en sådan då det finns mer "säkra kort" att tillgå.

 

Anmäl
2010-01-06 15:47 #13 av: MatsLundstrom

Tack för detta fina inlägg !! Det förklarar varför man väljer dessa raser och inte blandraser!

/Mats

Anmäl
2010-02-11 21:03 #14 av: NaimaG

Jag tror man kan ha en blandrashund som ledarhund eller hjälphund överhuvudtaget. Den behöver ju inte tränas via SRF. Det går även att lära en hund fungera som hjälpmedel på egen hand.

Min är blandras och hjälphund, visst får jag inte ta in honom i affärer eftersom han inte har den där "ledarhunds stämpeln" men han kan enkelt hjälpa mig med andra saker så som larma min sambo vid problem, lyfta upp saker åt mig, komma ihåg saker åt mig, leda mig över bilvägar osv.

Anmäl
2010-02-23 23:49 #15 av: Inkanyezi

Det har tränats flera blandraser, rasffrågan är egentligen oviktig. Det handlar mer om lämplighet, och när man ser till ärftliga defekter så är de färre hos blandraser av naturliga skäl, eftersom alla rashundar är inavlade. Skälet till att man använder vissa raser är snarare att man har hittat avelslinjer som ger gott utfall vad gäller lämpligheten, och där är det egentligen inte många schäfrar med i leken. Det är golden och labbe som gäller. Men när man tar en hund för testning struntar man helt i vad den har för stamtavla. Som tränare ser jag enbart till lämpligheten, och mina två första hundar var udda raser, newvoundland och keeshond. Jag har tittat på några fler kees, men de är nog generellt mindre lämpliga. Ingen av de två raserna har speciellt bra hårlag för att vara lättskötta, och det har ju inte golden heller. Men att jag alls tog en keeshond hängde ihop med att jag hade en förare som absolut ville ha en sån, och jag hade ett bra erbjudande och hunden visade sig lämplig.

Så i princip finns ingen ras som är mer lämplig än en annan av de raser som inte raseget har rakt motsatta egenskaper, men det finns avelslinjer som ger ett gott utfall, med fler lämpliga hundar än andra avelslinjer.

Anmäl
2010-03-01 00:09 #16 av: Achatina

#12 Då är det ju ganska mycket idioti att använda sig av de raser som har nästan flest dokumenterade rasrelaterade sjukdomar. Så som Schäfer, Golden, Labrador och Pudel.

Anmäl
2010-03-01 00:32 #17 av: Inkanyezi

#16 Rent principiellt handlar det inte om raser, utan om avelslinjer. Nu råkar de för den här sortens träning lämpliga avelslinjerna finnas i högre grad hos en del raser, labrador är väl den som tydligast visar goda egenskaper. Men särskilt höftlederna är ett stort problem, och dessvärre måste alltför många hundar tas bort i förtid på grund av defekta höfter. Det handlar om en avvägning av sådant som är bra och sådant som är mindre bra. Man har väl knappast gjort några försök med utavel för att minska de rasegna problemen och samtidigt hoppas på att positiva egenskaper ska överväga. Några försök har gjorts, men utfallet har varit litet.

Om efterfrågan på just de egenskaperna som gör en bra ledarhund vore större, så skulle med säkerhet fler hundar avlas för att få fram precis de egenskaperna. Den enda hundras jag känner till där arbetsförmåga går före utseende är border collie, men tyvärr är borderns typiska egenskaper såna som vi inte är ute efter för ledarhunden. Om de olika europeiska föreningarna för synskadade kunde gå ihop om ett projekt för att få fram en bra ledarhundstyp vore det kanske möjligt att starta avelslinjer helt med inriktning på ledarhundar utan hänsyn till andra egenskaper; resultatet skulle sannolikt bli en ny ras. Vad jag såg av arbetet i Norge jämfört med Sverige under sjuttiotalet visade ganska tydligt att man kunde få ett bättre utfall om man avlade på egenskaperna som man önskar. Hundskolans i Sollefteå avel avsåg i första hand tjänstehundar för polisen, tullen och krigsmakten. Det blev väldigt få ledarhundar.

Anmäl
2010-03-07 18:51 #18 av: MatsLundstrom

Kan hundfodret vara en orsak till att hundar utvecklar ledproblem. Foder som har majs eller spanmål som bas har ofta höga halter av omega-6 fett. För mycket av Omega-6 ökar risken för inflammationer i kroppen. Även hundar ska ha foder som är rikt på Omega-3 som är inflammationshämmande.

   

/Mats

Anmäl
2010-03-07 20:59 #19 av: Inkanyezi

#18 Det är en tanke som är värd att pröva. Jag vet inte om det är någon som har gjort det, men det borde vara ganska enkelt. Antagligen behövs inte alls särskilt mycket fleromättat fett, men det höga innehållet av spannmål i fodret kan vara en bov i dramat.

Anmäl
2010-05-06 23:43 #20 av: MatsLundstrom

Läste en artikel i Aftonbladet om hur torrfoder gör hundar feta och allergiska http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6928255.ab

/Mats

Anmäl
2011-02-17 03:57 #21 av: sofiabruse

Det finns blandrashundar som andvänds som ledarhundar :) Bara att kika in på www.soshund.se

Anmäl
2011-06-17 00:49 #22 av: [ElinaQ]

#14 Hur har du gått tillväga för att träna din hund till hjälphund? Min sambo är synskadad och skulle behöva ha hjälp då jag inte är hemma och så. mest med att hitta olika saker i hemmet. (är dock osäker på om det går att träna fram)

Anmäl
2011-06-17 08:51 #23 av: Inkanyezi

#22 Jag tror att det går att träna fram såna egenskaper om hunden är lämplig, men det kräver antagligen en hund med mycket speciella egenskaper, kanske en mer intelligent hund. Om jag startade ett sånt projekt skulle jag titta i första hand på border collie eller australian cattledog eller någon annan ras som visar ovanligt hög intelligens.

Keeshonden som jag tränade åt Boris Lamby var en sådan säreget intelligent hund; de är inte särskilt många inom rasen, utan han var ett exceptionellt fall.

Jag kanske har dragit det förut, men jag tar det igen, ett par av de saker som visar på hur hunden anpassar sig till husses handikapp och dessutom visar tecken på mer än vanlig inteliigens:

Några veckor efter att Boris hade tagit över hunden ringde han upp mig och berättade att han hade fått en aha-upplevelse om något som vi hade pratat om, apportering, och det viktiga i att inte bara plocka upp, utan också lämna av. Han hade klätt av sig för att gå och lägga sig, och när han hängde upp sina byxor på herrbetjänten hörde han hur någonting mycket lätt fäll till golvet. Inom någon sekund kände han hur hunden puffade mot hans hand, och när han kände efter fick han sitt färdtjänstkort i handen.

Den andra var något som jag inte hade väntat mig. Jag var hemma hos Boris för att gå ut en sväng och titta på hur det gick och eventuellt ge tips, och när vi satt i vardagsrummet och pratade så berättade Boris ett par historier om vad han hade gjrot tillsammans med hunden. Så för att visa att han hade lärt in nya saker läger han åt hunden: "Teddy, kan du gå ut i köket och hämta en öl?".

Hunden slinker iväg ut i köket, öppnar kylskåpet, plockar fram en ölflaska och kommer tillbaka och lämnar den i Boris hand.

Jag hade aldrig lärt hunden att hämta öl, och att ta glas i munnen är något av det svåraste, eftersom det är ganska otäckt. Boris berättade att när han tar en full flaska som inte är öppnad, så välter han den och tar den tvärs över, men om den är öppnad, så att det bara är en del av innehållet i, så bär han den hängande från flaskhalsen.

Så om hunden är lämplig, kan den lära sig nästan vad som helst, och en intelligent hund kommer på saker själv utan att de behöver tränas in särskilt. Min erfarenhet av ledarhundar är att hundar som är extremt följsamma mot föraren och bra på att lösa problem är de som lämpar sig bäst.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.