2015-03-05 20:49 #0 av: [lottas-kaniner]

Det finns en mängd olika sysslesättningar för assistanshunden. Här kommer lite kortfattat vad de olika arbetande hundarna används till.

Servicehunden: Denne hjälper en person med fysisk nedsättning. Den utbildas till att t ex öppna dörrar, dra ut kökslådor eller dra en rullstol. Den kan även tränas till att ta fram plånboken och bära hem matkassen.

Signalhunden:den skall hjälpa människor som har hörselnedsättning. Den utbildas till att uppmärksamma sin förare t ex när det ringer på telefonen, knackar på dörren, och varnar om brandvarnaren går. Den plockar även upp sådant som föraren tappar.

Diabeteshunden: Denna hund utbildas till att varna sin förare om blodsockernivån blir för hög eller för låg. Den har även tränats till att hämta frukt eller annat samt medicin. Den kan även tränas till att larma på trygghetslarmet.

 Epilepsihunden utbildas till att markera när ett anfall är på gång. Den kan hämta t ex en vattenflaska eller medicin för att häva anfallet. Den kan även aktivera ett trygghetslarm, när anfallet är igång.