Annons:
Etikettinformation
Läst 5246 ggr
MatsLundstrom
5/30/09, 1:39 AM

Ledarhund på restaurang

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Utdrag ur Livsmedelsverkets föreskrifter och allmänna råd om livsmedelslokaler.

Enligt Livsmedelsverkets Regel 18§ (SLVFS 1996:6) ges möjlighet för den som driver verksamhet i livsmedelslokal eller restaurang att tillåta att ledarhunden får tillträde.

Utdrag ur Livsmedelsverkets föreskrifter och allmänna råd om livsmedelslokaler.
18 § Hundar, katter eller andra ovidkommande djur får inte medföras eller tillåtas uppehålla sig i livsmedelslokal. Den som driver verksamhet i livsmedelslokal får dock tillåta att funktionshindrad medför ledarhund , servicehund eller signalhund i serveringslokal eller i sådana kundutrymmen i butik som inte är ämnade för saluhållande av livsmedel. Tobaksrökning är förbjuden i alla till livsmedelslokal hörande utrymmen utom serveringslokal och personalrum. SLV FS 2000:24

Allmänna råd
I 18 § första stycket anges att vissa djur som kan anses ovidkommande inte får medföras eller tillåtas uppehålla sig i livsmedelslokal. Föreståndare för serveringslokal kan dock tillåta att ledarhund får medföras av synskadad och att service- och signalhund får medföras av funktionshindrad i serveringslokal. Sådana hundar anses inte som ovidkommande djur i serveringslokaler. SLV FS 1998:6

/Mats

Annons:
MatsLundstrom
6/6/09, 1:05 PM
#1

Det finns många restauranger i stockholm som tar in ledarhund.
Ibland får man förekomma genom att ringa och fråga om det är okej att komma.

Ulriksdahls Wärdshus var ett mycket trevligt ställe med mycket god mat och ett varmt bemötande från personalen.

/Mats

Leffe
6/25/09, 9:08 PM
#2

Det blir väl fler och fler restauranger som tillåter ledarhund. Misstänker att de ökar ju mer restauranger även blir bättre för andra rörelsehindrade

Margareta
6/25/09, 10:08 PM
#3

Många restaurangägare blir väldigt tveksamma när man frågar, det hände senast i Laxå i förra veckan.

De vet helt enkelt inte att de har stöd i Livsmedelsverkets föreskrifter att släppa in ledarhund. När man berättar hur det ligger till brukar de allra flesta ändra sig och välkomna hunden, men det har hänt att de säger nej. De vill ha ryggen fri och det förstår jag, men de som inte ändrar sig är lite snorkna tycker jag.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
7/14/09, 2:45 AM
#4

En gång när vi var på en restaurang och hunden som vanligt låg under bordet kom det många gäster efter oss och de visste inte att hunden låg där.

Det blev många fundersamma och undrande miner när vi skulle gå och det plötsligt reser sig en hund och promenerar ut genom lokalen. Helt oväntat såg man tydligt.

Han är ju så lugn och tyst att man märker honom inte förrän det är dags att gå.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Leffe
7/14/09, 9:28 AM
#5

#4 Det är en sak som är så otroligt med dessa hundar. De verkar så otroligt lugna och tålmodiga

MatsLundstrom
7/14/09, 11:23 AM
#6

#5 När man väljer ut en ledarhund är man noga med urvalskriterierna. Den måste våga men inte för mycket. Den ska kunna ta egna beslut tex vid ett hinder måste den passera på ett säkert sätt annars måste den signalera att jag kan inte ta mej fram genom att stanna framför hindert. Därför är labrador en tacksam hund att dressera, den har flera av dessa kriterier redan som hund.

/Mats

Annons:
Upp till toppen
Annons: