Information

Ledarhund på flyget

2009-05-30 02:18 #0 av: MatsLundstrom

Transportstyrelsen informerar om regler för flygresor med ledarhund

Det är viktigt att du redan vid bokningen uppger att du reser med ledarhund.

 

Ledarhund får vanligtvis resa med sin förare i kabinen utan extra kostnad. Hunden undantags från den viktbegränsning som gäller för vanligt bagage och behöver inte sitta i bur när den reser i kabinen. Man betalar inget extra för ledarhund.

 

I vissa fall kan reglerna för att ta med sig ledarhund skilja sig åt beroende på vilket flygbolag man flyger med och till vilket land man flyger. Därför är det viktigt att kontakta det flygbolag man ska resa med i god tid innan resan. För alla djurtransporter gäller att det är ägaren som måste kontrollera vilka regler som gäller för att föra in hunden i det land man ska resa till. Särskilt viktigt är det att kontrollera vilka vaccinationer hunden måste ha och vilka karantänsregler som gäller.

 

Flygplatsterminalerna är ofta stora och svåröverskådliga men liksom andra funktionshindrade med särskilda behov får synskadade passagerare hjälp med att ta sig från incheckningsdisken till flygplanet av flygplatsens assistanspersonal. Om passageraren har med sig ledarhund får hunden oftast följa med in i flygplanskabinen och sitta bredvid husse eller matte under flygresan. En passagerare med ledarhund får vanligtvis gå in i flygplanet innan övriga passagerare stiger ombord. Assistanspersonaler hjälper dig att hitta rätt plats i flygplanet.

 

 

/Mats

Anmäl
2009-06-06 13:02 #1 av: MatsLundstrom

Jag har själv flugit flera gånger och det har fungerat jättebra.

Personalen har varit mycket hjälpsam och Cedric har känt sej trygg 

/Mats

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.