Information

Ledarhund - ett levande hjälpmedel

2009-05-30 00:53 #0 av: MatsLundstrom

Från Synskadades Riksförbund hämtar vi följande information om ledarhunden.

Ledarhunden i sin vita sele och dess förare som vi kanske mött någon gång, är ett väl samspelt ekipage. Genom målmedveten träning har ledarhunden lärt sig att leda sin förare. Även om hunden fått utbildning och träning måste föraren arbeta mycket med hunden för att den ska behålla och utveckla sin kunskap. För att passa som ledarhundsförare krävs att man är hundvän och beredd att lägga ner många timmar på träning och hundvård.

Ledarhunden ska leda
Ledarhunden ska leda förbi hinder, visa på trappor och kanter, vara lyhörd för förarens olika kommandon även i trängda lägen och helst aldrig göra fel. Föraren måste däremot själv hitta rätt på gator och torg.

Säg till om du har egen hund
Det är viktigt att ledarhunden får koppla av emellanåt. När den springer lös har den en rastklocka/bjällra runt halsen, för att föraren ska höra var den är. Möter du en person med ledarhund så ge dig gärna till känna om ni möts på rastplatsen och säg till om du har egen hund med dig.

Kommendera inte ledarhunden
Avslöja vad du ser om du upptäcker något. Kanske ligger det krossat glas någonstans eller något annat som kan skada hunden. Prata med föraren, kommendera inte ledarhunden. Då ger du föraren en chans att själv säga till och befästa sin roll som ledare. Det är en förutsättning om ledarhunden ska förbli ett fint hjälpmedel.

Ledarhund med vit sele får ej störas
Ledarhunden har vit sele på sig när den jobbar. Då får inget störa den. Hunden störs lätt av människor som klappar den eller pratar med den. Något ätbart i närheten av nosen kan bryta koncentrationen helt och andra hundar, som kommer för nära, kan också göra hunden osäker. Om du har egen hund, försök alltid gå mellan din hund och ledarhundsekipaget vid möte.

Ledarhund får åka gratis
Ledarhunden är en speciell typ av tjänstehund, eftersom den hjälper föraren i vardagslivet, därför får hunden följa med sin synskadade förare in på posten, apoteket, försäkringskassan och andra offentliga platser. Ledarhunden är befriad från koppeltvång vid rastning och föraren leta reda på hundspillning. Ledarhundar får utan kostnad åka med buss, tåget och inrikesflyget.

Ledarhund på restaurang
När hundföraren besöker livsmedelsbutiker och restauranger får, enligt Livsmedelsverket, ledarhunden tas med in i lokalen, om respektive verksamhets föreståndare ger sitt medgivande.

/Mats

Anmäl
2009-06-25 01:31 #1 av: LinaK

Vilken bra artikel, tycker ledarhundarna är fantastiska på alla sätt och vis.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.